Olej
W naszej ofercie polecamy:
Olej z pestek dyni
Sposób pozyskiwania oleju odbywa się według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. To ona zapewnia niezwykłą glebię smaku i aromatu. Ziarna – , poddawane są procesowi starannej selekcji a następnie suszeniu. Kolejnym etapem jest tradycyjny proces tłoczenia podczas którego uzyskuje się unikatowy produkt.
Olej z pestek dyni posiada unikalny i niezwykle wartościowy skład, który dostarcza ludzkiemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Skrywa w swoim wnętrzu kwasy tłuszczowe jedno i wielokrotnie nasycone
Olej z pestek dyni o przyjemnym, orzechowym zapachu, wyjątkowym smaku i niepowtarzalnym ciemnozielono-brunatnym kolorze.
Szczególnie polecamy wersje w pojemnikach metalowych.
Olej z orzechów
Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.
Olej z orzechów zawiera stosunkowo dużą ilość kwasu linolenowego oraz witamin A i B. Podobnie jak olej sezamowy (z ziarn sezamu) wydatnie obniża ciśnienie tętnicze i cholesterolu (LDL – „złego”) oraz działa przeciwzapalnie i przeciwstresowo. Olej ten polecany jest osobom z nadciśnieniem i z kłopotami z sercem.
Szczególnie polecamy